Jarenlang heb ik paarden voor eigenaren gereden en ik hoor in coachingsessies ook regelmatig dat dit voor spanning zorgt bij veel ruiters. Je rijdt immers een paard voor iemand anders en er wordt gekeken of jij dat paard goed rijdt en verbetert. Als dat niet snel genoeg gaat, kan je al snel onzeker worden. Daarom is het belangrijk om zelf aan te geven hoe jij graag wil samenwerken.
Twee partijen, twee belangen
Als ruiter en eigenaar heb je allebei je eigen belang bij het paard. Wat ik vaak zie, is dat ruiters denken dat ze maar moeten doen wat de eigenaar zegt of vindt. Ze schikken zich, omdat ze blij zijn dat ze het paard mogen rijden. Daar gaat het eigenlijk al mis.
Ze gaan rijden op een manier die niet klopt, op een tijdstip dat onhandig is, of trainen bij een instructeur die niet bij ze past. Het is juist belangrijk om aan te geven wat voor jou wel en niet werkt om een samenwerking te kunnen starten die voor jullie allebei goed voelt.
Grenzen stellen
Stel dat een eigenaar iedere dag wil komen kijken als jij rijdt, terwijl jij dat niet fijn vindt. Dan kun je dat aangeven: “Ik vind het fijn om zelf lekker te kunnen trainen zonder mensen langs de kant. Misschien is het een idee om één keer per week af te spreken dat je komt kijken?” Je kunt ook aangeven dat het lastig is om vaste tijden af te spreken en dat je meer flexibiliteit nodig hebt voor wanneer je naar stal gaat. De eigenaar kan daarop reageren en zo komen jullie tot een situatie die voor jullie beide goed werkt.
Het gaat erom dat je durft aan te geven wat jij graag wilt en wat niet. Veel ruiters vinden dat lastig en denken: “Ik moet me niet zo aanstellen” of “ik moet maar doen wat zij willen”. Maar als iets niet fijn voor je is, mag je dat zeggen. Communiceer het met liefde en begrip, maar wees wel duidelijk.
Het totaalpakket bekijken
Als je dit niet doet, beland je in een situatie waarbij het paard misschien wel heel leuk is, maar de hele situatie eromheen niet. Kijk niet alleen naar het paard zelf, maar naar het totaalpakket: de stal, de eigenaar, de manier van communiceren. Als er te veel dingen niet leuk zijn, dan gaat dat ten koste van je plezier.
Neem ook je eigen gedachten onder de loep. Veel ruiters denken: “Ik ben helemaal niet zo’n geweldige ruiter, dus ik moet dit maar accepteren.” Dat is niet waar. Zelfs als je een minder ervaren ruiter bent die een leuk paard mag rijden, mag je nog steeds aangeven wat voor jou wel en niet werkt.
Durf je grenzen aan te geven
Ik hoop dat deze blog je helpt in te zien hoe belangrijk het is om je grenzen aan te geven als je voor eigenaren rijdt.
Het kost misschien wat moeite in het begin, maar het zorgt voor veel meer plezier op de langere termijn.
Durf die eerste stap te zetten en communiceer open met de eigenaar. Zo creëer je een fijne samenwerking waar jullie beiden blij mee zijn. Succes!
Kies voor zelfvertrouwen en ontspannen rijden. In 4 maanden kan je rijden met focus en ben je niet meer zenuwachtig. Lees meer over mijn programma In it to Win it!
Verder lezen? Check de best gelezen berichten
Zo haal je het meeste uit je rijfilmpjes terugkijken.
Je kijkt naar een rijfilmpje van jezelf en denkt: "ik zit lelijk, mijn teugels zijn te lang, en oh, ik ben eigenlijk te dik!" Het lijkt alsof de perfectionist in je alleen de minpunten ziet en je lijstje van kritiek langer is dan ooit. Het resultaat? Je voelt je rot...
Waarom je helemaal niet altijd buiten je comfortzone moet gaan.
“Je moet wel buiten je comfortzone gaan hoor.” Veel mensen zeggen dat je alleen kunt groeien als je die veilige zone verlaat. Maar eerlijk? Ik vind dat helemaal niet altijd waar. Voor mensen met een sterk zelfvertrouwen is het vaak een eitje om uit hun comfortzone te...
Onzekerheid overwinnen: hoe je je zelfbeeld kunt veranderen
Misschien heb je wel eens gedacht: "Ik ben nou eenmaal onzeker, dat is gewoon wie ik ben." Maar is dat echt zo? Laten we samen een duik nemen in dit onderwerp en ontdekken wat er achter die onzekerheid schuilgaat. Onzekerheid is niet wie je bent Het is makkelijk om te...
Anne Loosveld
info@anneloosveld.nl | Privacy Verklaring | Algemene Voorwaarden