Zie jij er soms tegenop om te gaan rijden, of om je in te schrijven voor een wedstrijd omdat het steeds niet lijkt te lukken? Of stap je regelmatig van je paard met het gevoel dat het weer niet lekker ging?

De oplossing zit in je brein

Veel ruiters denken dat meer lessen of vaker deelnemen aan wedstrijden de oplossing is voor hun problemen. Ze hopen dat ze beter worden door simpelweg meer te rijden. Maar het probleem – en dus ook de oplossing – ligt vaak in je brein. Als je het gevoel hebt dat alles telkens misgaat, is de kans groot dat je brein verkeerd is afgesteld. Geen paniek, dit is heel normaal en bij veel mensen het geval.

Zo werkt ons brein

Ons brein heeft een filter dat ons helpt om alleen de relevante prikkels op te merken. Terwijl je met iemand anders op de snelweg rijdt, let jij misschien vooral op de paarden in de wei, terwijl die ander alleen oog heeft voor vette auto’s die voorbij komen. Dit filter bepaalt wat je opmerkt en hoe je dingen interpreteert.

Negatief gevoel Na het rijden

Als je bang bent om fouten te maken, zegt dit filter tegen je brein: “Let op alles wat fout gaat!” Dit zorgt ervoor dat je brein de hele dag gefocust is op wat er niet goed ging, zoals fouten tijdens het rijden, een vergeten e-mail of een mislukte situatie. Dit leidt tot een gevoel dat je ritten altijd niet goed genoeg zijn.

Je brein anders instellen

Maar hier komt het goede nieuws: je kunt je brein trainen om positiever te denken! Probeer elke avond een paar dingen op te schrijven die goed gingen die dag. Dit kunnen dingen zijn zoals een succesvolle oefening met je paard, genieten van het rijden, of zelfs iets dat niet met paardrijden te maken heeft, zoals een goed gesprek met een vriendin of een geslaagde maaltijd. Begin met drie dingen, en als je vijf of tien dingen kunt bedenken, nog beter!

Je brein wordt positiever

In het begin kan het lastig zijn om positieve punten te vinden, maar houd vol! Na een paar dagen zal je brein beginnen te wennen aan het zoeken naar wat goed gaat. Zelfs als je brein een ‘maar’ toevoegt aan een positief punt, zoals het afzeggen van een les omdat je naar je gevoel luisterde, schrijf het op. Dit helpt je brein om deze situaties toch als positief te beschouwen.

Meer genieten van je paard en het Rijden

Door je brein te trainen om te focussen op wat goed gaat, zul je merken dat je meer plezier krijgt in het rijden. Je zult ook beter omgaan met uitdagingen, zoals lagere punten op een wedstrijd. In plaats van ontmoedigd te raken, denk je: “Ik ga het nog een keer proberen.” Je vertrouwt erop dat het beter zal worden. Op deze manier zul je meer genieten van je paard en van het rijden. Veel succes!

Meer leren?

Wil jij jouw prestaties verbeteren en je zenuwen onder controle krijgen? Meld je dan aan voor mijn masterclass “Hoe kom ik van mijn wedstrijdspanning af? De 3 stappen om in de ring net zo goed te rijden als thuis.”

Klik hier en meld je aan en leer praktische technieken om je wedstrijdspanning te verminderen en je zelfvertrouwen te vergroten.



Verder lezen? Check de best gelezen berichten

4 tips voor minder zenuwen en wedstrijdspanning

4 tips voor minder zenuwen en wedstrijdspanning

Je wordt al zenuwachtig als je ziet dat er mensen naast de baan staan te kijken. Je twijfelt of je het allemaal wel goed doet en voelt je soms schuldig tegenover je paard. Van buiten probeer je cool over te komen, maar van binnen is het één grote chaos. Je controleert...

Onmogelijke doelen halen doe je zo

Onmogelijke doelen halen doe je zo

Een paar jaar geleden had ik net mijn master Bedrijfseconomie afgerond en werkte ik in een serieuze baan. Maar al snel kwam ik erachter dat dit niet mijn passie was. Via-via ontdekte ik een dressuurstal in Mexico en besloot ik om daar een paar maanden te werken als...

Meer wedstrijden rijden lost je spanning niet op

Meer wedstrijden rijden lost je spanning niet op

Veel mensen geloven dat je vanzelf beter wordt door vaker op wedstrijd te gaan. In sommige gevallen kan dat inderdaad waar zijn. Als je niet zenuwachtig bent voor een wedstrijd en je paard ontspannen, maar gewoon onervaren is op vreemd terrein, kan het regelmatig...