Thuis kun je prima focus houden tijdens het rijden, maar zodra je op wedstrijd bent, lijkt die focus als sneeuw voor de zon verdwenen. Of misschien ben je lekker aan het trainen totdat er mensen langs de baan komen staan en je aandacht ineens bij hun is en niet meer bij je paard.
Weg focus
Veel ruiters ervaren het probleem dat ze hun focus verliezen zodra ze in de wedstrijdring komen. Misschien gaat het tijdens het losrijden nog goed, maar zodra je de AC-lijn oprijdt, laat je brein je in de steek. Je kunt grotere hulpen geven, zenuwachtig worden, of je kunt juist te afwachtend rijden. Soms ben je al bezig met die wissels die je nog moet rijden, waardoor je de oefening die je op dat moment rijdt op de automatische piloot doet. Dit helpt je paard natuurlijk niet.
De schuldige: de amygdala
Om dit te begrijpen, moeten we terug naar een tijd toen we nog in grotten leefden. Toen zat de wereld vol gevaren, en ons brein had een speciaal stukje voor veiligheid: de amygdala. Ik noem dit deel van je brein de ‘gevarendetector’. Dit speurt constant naar gevaar zoals leeuwen of andere bedreigingen. Hoewel we tegenwoordig weinig met zulke gevaren te maken hebben, is de amygdala nog steeds aanwezig in ons brein.
Vul je taakbalk
Als je rijdt, gebruik je vaak maar een deel van je aandachtscapaciteit. De rest van je brein gaat dan speuren naar afleidingen. Misschien zie je eenden vliegen of spelende kinderen, en ineens komt er een gedachte op zoals ‘moet ik straks mam bellen?’ of ‘zou ik die winstpunten halen?’ Terwijl deze gedachten wel iets met de wedstrijd te maken hebben, haal je je aandacht weg van het rijden zelf. De oplossing? Geef je amygdala steeds een concrete taak. Dit betekent dat je je aandacht constant bij je hulpen en het rijden.
Focus op het rijden zelf
Dit kun je doen door taakdoelen te stellen. Dat zijn kleine doelen die te maken hebben met hoe je moet rijden, zoals ‘binnenbeen lang’, ‘handen voor’, ‘schouder begrenzen’, en ‘buitenbeen iets terug’. Richt je aandacht op deze specifieke hulpen en stuur je paard door de oefening.
Grote kans dat je afgeleid raakt, maar zodra je dat merkt, breng je je focus weer terug naar je taakdoelen. Je brein is van nature geneigd om af te dwalen, maar door regelmatig te oefenen, leer je sneller om je aandacht weer terug te brengen naar je taakdoelen.
Zo kun je uiteindelijk je focus zowel thuis als in de wedstrijdring behouden, zelfs met afleidingen zoals andere dressuurruiters naast de bak.
Veel succes met oefenen!
Wil je meer leren over hoe je stap voor stap je zelfvertrouwen kunt opbouwen? Lees dan mijn Mindset Gids voor praktische tips en oefeningen die je verder helpen. Veel succes en plezier met je groei!
Verder lezen? Check de best gelezen berichten
4 tips voor minder zenuwen en wedstrijdspanning
Je wordt al zenuwachtig als je ziet dat er mensen naast de baan staan te kijken. Je twijfelt of je het allemaal wel goed doet en voelt je soms schuldig tegenover je paard. Van buiten probeer je cool over te komen, maar van binnen is het één grote chaos. Je controleert...
Onmogelijke doelen halen doe je zo
Een paar jaar geleden had ik net mijn master Bedrijfseconomie afgerond en werkte ik in een serieuze baan. Maar al snel kwam ik erachter dat dit niet mijn passie was. Via-via ontdekte ik een dressuurstal in Mexico en besloot ik om daar een paar maanden te werken als...
Meer wedstrijden rijden lost je spanning niet op
Veel mensen geloven dat je vanzelf beter wordt door vaker op wedstrijd te gaan. In sommige gevallen kan dat inderdaad waar zijn. Als je niet zenuwachtig bent voor een wedstrijd en je paard ontspannen, maar gewoon onervaren is op vreemd terrein, kan het regelmatig...
Anne Loosveld
info@anneloosveld.nl | 06-83 98 69 32 | Algemene Voorwaarden | Privacy Verklaring