“Set yourself up for success.” Het is een uitdrukking die vaak in het Engels wordt gebruikt, maar waar we in Nederland nog een beetje ongemakkelijk van worden. We zijn een nuchter volk en roepen niet snel dat we succesvol willen zijn. Sterker nog, veel ruiters stellen zichzelf onbewust in op mislukking. Zonde, want daardoor benutten we ons potentieel niet. Gelukkig zijn er manieren om dit negatieve patroon te doorbreken en jouw training keer op keer succesvol af te sluiten.

Stap voor stap

Een belangrijke mindset-shift die je kunt maken, is het nemen van kleine stapjes. Een simpel maar effectief voorbeeld is een hond die leert zitten. Je begint met een klein stapje naar achteren, beloont de hond, en breidt dit geleidelijk uit. Op dezelfde manier kun je jezelf en je paard kleine uitdagingen stellen tijdens de training. Begin met iets dat jullie allebei kunnen, zodat het bijna niet kan mislukken, en bouw van daaruit verder. Door deze benadering op te nemen, bouw je een gevoel van succes op en motiveer je jezelf en je paard om steeds verder te gaan.


Stel realistische doelen

Het stellen van realistische doelen is cruciaal. Ambitie is goed, maar je doelen moeten haalbaar zijn. Neem bijvoorbeeld achterwaarts gaan. Als je dit voor het eerst met je paard probeert, snapt hij er waarschijnlijk niets van. Hij blijft nukkig staan, is tegen de hand, en begint misschien te draaien. Door deze nieuwe oefening op te delen in kleine stukjes, wordt het behapbaar voor jullie beiden. Begin met grondwerk en leer hem op jouw stem achterwaarts te gaan. Als dat goed gaat, probeer het dan op de lange zijde, zodat hij nog wat steun heeft aan de bakrand. Begin met één pas en breid dit langzaam uit naar meerdere passen. Uiteindelijk zijn jullie klaar om deze oefening in een proef uit te voeren, en hebben jullie dit bereikt met veel positiviteit.


Wees flexibel

Flexibiliteit tijdens het trainen is belangrijk. Soms gaan dingen niet zoals gepland, en dat is prima. Je hebt te maken met een levend wezen dat niet te programmeren is. Hij kan ergens bang voor zijn, zich niet lekker voelen, of iets moeilijk vinden. Door begrip te tonen en nieuwe benaderingen te proberen, kom je – met een kleine omweg – toch bij je uiteindelijke doel. Flexibiliteit stelt je in staat om te leren en te groeien, zelfs als dingen niet precies volgens plan verlopen.


Geef jullie een schouderklopje

Vergeet tijdens het trainen niet om succes te belonen. Sta stil bij de kleine overwinningen die je hebt behaald en beloon jezelf en je paard. Dit kunnen kleine dingen zijn, zoals het rijden van een goede overgang of mooi vierkant staan. Door deze momenten te vieren, creëer je een positieve sfeer en motiveer je jezelf en je paard om verder te gaan.

Omdenken naar succes

Om je trainingen van failure naar succes te tillen, is het een kwestie van omdenken. Mildheid is hierbij de sleutel, want alleen met een positieve instelling behoud je de drive om te blijven oefenen totdat je je doelen hebt bereikt. Extra win: je haalt zo nog meer voldoening uit je prestaties!

Meer tips en inzichten?

Wil je meer inzichten en tips over hoe je iedere training succesvol kunt maken? Luister dan naar deze podcast van de “Winner’s Mindset Show”.

Herken je dit probleem? Meld je dan aan voor mijn masterclass “Hoe kom ik van mijn wedstrijdspanning af? De 3 stappen om in de ring net zo goed te rijden als thuis.”

Klik hier en meld je aan! Leer hoe je mentaal sterk de ring in kunt gaan, zodat je paard mooi voorwaarts blijft. Ik hoop je daar te zien!

Verder lezen? Check de best gelezen berichten

4 tips voor minder zenuwen en wedstrijdspanning

4 tips voor minder zenuwen en wedstrijdspanning

Je wordt al zenuwachtig als je ziet dat er mensen naast de baan staan te kijken. Je twijfelt of je het allemaal wel goed doet en voelt je soms schuldig tegenover je paard. Van buiten probeer je cool over te komen, maar van binnen is het één grote chaos. Je controleert...

Onmogelijke doelen halen doe je zo

Onmogelijke doelen halen doe je zo

Een paar jaar geleden had ik net mijn master Bedrijfseconomie afgerond en werkte ik in een serieuze baan. Maar al snel kwam ik erachter dat dit niet mijn passie was. Via-via ontdekte ik een dressuurstal in Mexico en besloot ik om daar een paar maanden te werken als...

Meer wedstrijden rijden lost je spanning niet op

Meer wedstrijden rijden lost je spanning niet op

Veel mensen geloven dat je vanzelf beter wordt door vaker op wedstrijd te gaan. In sommige gevallen kan dat inderdaad waar zijn. Als je niet zenuwachtig bent voor een wedstrijd en je paard ontspannen, maar gewoon onervaren is op vreemd terrein, kan het regelmatig...