Misschien heb je wel eens gedacht: “Ik ben nou eenmaal onzeker, dat is gewoon wie ik ben.” Maar is dat echt zo? Laten we samen een duik nemen in dit onderwerp en ontdekken wat er achter die onzekerheid schuilgaat.

Onzekerheid is niet wie je bent

Het is makkelijk om te denken dat onzekerheid een vast onderdeel van je persoonlijkheid is, iets wat je gewoon niet kunt veranderen. Maar hier is het goede nieuws: niemand is van nature onzeker. Onzekerheid ontstaat door ervaringen en de manier waarop we naar de wereld kijken.

De rol van conditionering

Onze ervaringen en de manier waarop we die interpreteren spelen een grote rol in het ontwikkelen van onzekerheid. Als kind leren we wat waar is, wat niet waar is, wat goed is en wat niet goed is. Bijvoorbeeld, stel je voor dat je thuis komt met een tekening en je ouder zegt vluchtig dat het mooi is, maar vraagt je om even iets anders te doen. Onbewust kan dit een signaal zijn dat je tekening – en misschien jijzelf – niet goed genoeg is. Dit soort dingen kunnen een verhaal in ons hoofd vormen: “Ik ben niet goed genoeg.”

Het effect van neurale verbindingen

Dit verhaal wordt sterker door herhaling. Elke keer als je in een vergelijkbare situatie terechtkomt, loop je weer over hetzelfde neurale pad in je brein, waardoor die verbinding sterker wordt. Dit kan leiden tot een patroon van onzeker gedrag, gebaseerd op de overtuiging dat je niet voldoet.

Het goede nieuws: verandering is mogelijk

Onthoud: je bent niet je onzekerheid. Het is een patroon, een verhaal dat je jezelf vertelt, gebaseerd op oude ervaringen en neurale verbindingen. Maar net zoals deze paden zijn gevormd, kunnen ze ook veranderd worden.

Nieuwe gedachten, nieuwe paden

Begin met het erkennen dat je gedachten over onzekerheid slechts dat zijn: gedachten. Ze definiëren je niet. Door nieuwe, positievere gedachten over jezelf te cultiveren, kun je nieuwe neurale verbindingen maken. Het is een proces en hoeft niet perfect te zijn. Het belangrijkste is dat je begint met het veranderen van het verhaal dat je jezelf vertelt.

Aan de slag

Onzekerheid hoeft je levensverhaal niet te bepalen. Het is mogelijk om het script om te draaien en een nieuw verhaal over jezelf te schrijven, eentje waarin je jezelf ziet als iemand die goed genoeg is, precies zoals je bent. Dit is niet alleen bevrijdend, maar ook een prachtig proces van zelfontdekking en groei.

De volgende keer dat je jezelf betrapt op de gedachte “Ik ben nou eenmaal onzeker,” herinner jezelf eraan dat dit slechts een verhaal is dat je kunt herschrijven. Het is tijd om een nieuw hoofdstuk te beginnen. Wat zal jouw verhaal zijn?

Heb je vragen of wil je meer weten over hoe je jouw mindset kunt veranderen? Download dan de Mindset Gids voor ruiters,” via www.anneloosveld.nl/mindset-gids om onzekerheid op te lossen. 

Herken je dit probleem? Meld je dan aan voor mijn masterclass “Hoe kom ik van mijn wedstrijdspanning af? De 3 stappen om in de ring net zo goed te rijden als thuis.”  Klik hier en meld je aan! Leer hoe je mentaal sterk de ring in kunt gaan, zodat je paard mooi voorwaarts blijft. Ik hoop je daar te zien!

Verder lezen? Check de best gelezen berichten

Zo haal je het meeste uit je rijfilmpjes terugkijken.

Zo haal je het meeste uit je rijfilmpjes terugkijken.

Je kijkt naar een rijfilmpje van jezelf en denkt: "ik zit lelijk, mijn teugels zijn te lang, en oh, ik ben eigenlijk te dik!" Het lijkt alsof de perfectionist in je alleen de minpunten ziet en je lijstje van kritiek langer is dan ooit. Het resultaat? Je voelt je rot...

Waarom je helemaal niet altijd buiten je comfortzone moet gaan.

Waarom je helemaal niet altijd buiten je comfortzone moet gaan.

“Je moet wel buiten je comfortzone gaan hoor.” Veel mensen zeggen dat je alleen kunt groeien als je die veilige zone verlaat. Maar eerlijk? Ik vind dat helemaal niet altijd waar. Voor mensen met een sterk zelfvertrouwen is het vaak een eitje om uit hun comfortzone te...

Hoe kan je visualisatie inzetten voor hogere scores?

Hoe kan je visualisatie inzetten voor hogere scores?

Ben je zenuwachtig voor een wedstrijd? Voel je druk en spanning zodra je de ring binnenkomt? Je bent niet alleen. Ongeveer 50% van de wedstrijdruiters ervaart zenuwen voor en tijdens hun wedstrijd. Gelukkig is er een effectieve techniek die je kan helpen om met deze...